Efamol - 30 jaar expert

Essentiƫle vetzuren en concentratie (druk gedrag en leervermogen)

Vetten kunnen invloed uitoefenen op ons gedrag. Vreemd? Niet als u weet dat de hersenen het meest vetrijke orgaan in ons lichaam zijn. Maar liefst 50 tot 60% van de hersenmassa bestaat uit vet. Ook de ogen, in feite onderdelen van de hersenen, zijn zeer vetrijke organen. DHA (omega 3) en AA (omega 6) zijn de belangrijkste vetzuren voor de hersenen en ogen. Ruim 20% van de hersenen en meer dan 30% van de netvlies worden hieruit gevormd. DHA geldt als een specialist onder de vetzuren en is met name verantwoordelijk voor de aanleg en regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, de motoriek, de stemming, het gedrag en nog veel meer functies. AA is nodig voor de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen en de werking van het geheugen.

We eten te weinig vette vis

Essentiële vetzuren zijn dus onmisbaar voor een goede hersenfunctie en het gezichtsvermogen, inclusief leervaardigheid, concentratie en motoriek. Voor de hersenen, het zenuwstelsel en de ogen is het daarom belangrijk dat we – naast vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen – ruime hoeveelheden omega-3- en omega-6-vetzuren binnen krijgen. Vette vis is een goede bron van DHA, maar Nederlanders, en zeker onze kinderen, eten veel te weinig vette vis. Aanvulling met voedingssupplementen is daarom aan te bevelen. 

Concentratie- en leervermogen en vermindering van hyperactiviteit

Hoewel er nog veel puzzelstukjes ontbreken, zijn er verbanden gevonden tussen lage gehalten aan deze vetzuren en bepaalde leer-, gedrags- en stemmingsproblemen.  Belangrijke onderzoeksgebieden zijn onder meer ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), dyslexie (1), gewelddadigheid en agressie (2). In een Amerikaanse studie (3) werden kinderen tussen de 6 en 13 jaar met op ADHD gelijkende symptomen (zeer opstandig gedrag, hyperactiviteit, aandachtsproblemen en leerstoornissen) in twee groepen ingedeeld, een suppletiegroep en een placebogroep. Aan de behandelgroep werd een DHA rijke visolie toegediend. Na vier maanden werden er significante verbeteringen gemeten in de groep kinderen die met de visolie waren behandeld, vergeleken met de kinderen die een placebo hadden gekregen. Bij maar liefst 73% was er sprake van verminderde hyperactiviteit en bij 64% werd een toename van het aandachtsvermogen gemeten. Voor 75% van de met vetzuren behandelde kinderen was de klinische diagnose ADHD/ODD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder/Oppositional Defiant Disorder) volgens de onderzoekers niet meer van toepassing. 

 

(1) Stevens L, Zhang W, Peck L, Kuczek T, Grevstad N, Mahon A et al. EFA supplementation in children with inattention, hyperactivity, and other disruptive behaviours. Lipids 2003;38 (10): 1007 – 1021
(2) Gesch CB et al. Influence of supplementary vitamins, minerals and essential fatty acids on the antisocial behaviour of young adult prisoners. British Journal of Psychiatry 2002, 181, 22-28.
(3) Stevens L, Zhang W, Peck L, Kuczek T et al. EFA supplementation in children with inattention, hyperactivity and other disruptive behaviours. Lipids 2003; 38:1007-1021.

Ervaar de zuivere kracht van Efamol