Hormonale balans

Uit onderzoek blijkt dat bijna 80% van de vrouwen last heeft van ongemakken rondom hun menstruatie. Veelvoorkomende klachten die zich rondom de menstruatie kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld acne, oedeem, rug- en buikpijn, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, concentratiezwakte, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Voor zo’n 30% van de vrouwen leiden de ongemakken zelfs tot een verstoring van hun dagelijks leven.

Voeding heeft invloed op hormoonhuishouding

Het is mogelijk hormonale klachten met relatief eenvoudige aanpassingen van voeding- en leefgewoontes te verlichten. Bijvoorbeeld door het verminderen van de consumptie van cafeïne en alcohol, regelmatig lichaamsbeweging en het gebruik van de juiste voeding. Eén van de oorzaken kan een tekort zijn aan bepaalde voedingsstoffen met een regulerende werking op de hormoonhuishouding. Er blijkt ook een verband te bestaan tussen de vetstofwisseling en de hormoonhuishouding.

Teunisbloemolie helpt

Zo is uit studies bekend dat vrouwen die last hebben rondom hun cyclus vaak tekorten hebben aan GLA, het werkzame ingrediënt in teunisbloemolie. Het lichaam gebruikt GLA als grondstof voor een groep hormoonachtige stoffen, de prostaglandines, die zeer uitgebreide regulerende functies hebben. GLA zorgt onder meer voor een goede vochtbalans en gemoedstoestand en voor minder gevoelige borsten. GLA komt echter vrij weinig voor in de moderne, westerse voeding, waardoor tekorten makkelijk kunnen ontstaan. Alleen haver, eidooiers en orgaanvlees bevatten sporen van GLA. Teunisbloemolie is één van de rijkste GLA-bronnen en is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Het is een effectief middel bij menstruatieproblemen en wordt door het lichaam goed opgenomen en verdragen.

Andere vitaminen en mineralen

Ook andere voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde hormoonhuishouding. Zo zijn bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine B6, magnesium en zink nodig voor een goede opname en werking van de essentiële vetzuren. Daarnaast hebben zij op zichzelf belangrijke specifieke effecten op de hormonale balans in het lichaam. De combinatie van teunisbloemolie met vitaminen en mineralen, eventueel ook met bepaalde aanpassingen van voeding- en leefgewoontes, kan dan ook veel opluchting bieden aan vrouwen die de menstruatiecyclus als last ervaren.